A NYUGATI PÁLYAUDVAR VÁGÁNYCSARNOKÁNAK REKONSTRUÁLT HOMOKKŐ LÁBAZATA

2022-07-29

Hamarosan befejeződik a budapesti Nyugati Pályaudvar 2020-ban kezdődött felújítása, mely alapvetően a központi vágánycsarnok és a homlokzati tornyok tetőszerkezetének, valamint a csatlakozó üvegfelületek teljes megújítását jelenti. Bár a műemléki felújítás elsősorban a monumentális tetőszerkezetet és a homlokzati üvegfelületeket érintette, az aluljárók, peronok és a vágánycsarnok falburkolatai szintén megújulnak. Ez utóbbi leglátványosabb része a vágánycsarnok két hosszanti oldalán, valamint az utcai homlokzaton végigfutó 140 cm magas robusztus kő lábazat.

A 145 évvel ezelőtt elkészült épületben az eredetileg Besztercebánya környékéről származó sárgás-szürkés homokkő lábazat állapota az idők folyamán – részben a szakszerűtlen javítások és pótlások miatt – jelentősen leromlott (vö. Burján Balázs: A Nyugati Pályaudvar építő- és díszítőkövei, 2017.), így a csarnok felújítása során elkerülhetetlenné vált a teljes felújítása. Mivel a meglévő erősen mállott, töredezett, sok helyen más anyagokkal (édesvízi vagy durva mészkő) pótolt lábazat javítása nem volt megoldható, az eredetivel megegyező megjelenésű, új homokkő lábazat beépítése vált szükségessé.

Mivel a XIX. században beépített eredeti homokkő a bányák megszűnése miatt már nem elérhető, az új lábazat hasonló tulajdonságú és megjelenésű spanyol sárgás-bézses homokkőből készült. A felújítás során felhasznált kb. 40 m3 kőanyag spanyol partnerünk bányáiból méretre vágott tömbökben érkezett Magyarországra, ahol a szentendrei Pap Lajos Kőfaragó műhelyben kapta meg az eredetinek megfelelő végső felületi megmunkálását a helyszíni beépítést megelőzően.

A három részből álló lábazat alsó és felső elemei helyenként 40 ill. 49 cm vastag tömbkövek, a burkolat felülete jellemzően stokkolt és vágott.

Az elkészült lábazat harmonikusan illeszkedik a csarnok monumentális, vasból készült szerkezeti elemei és üveghomlokzata által meghatározott összképéhez, finom kidolgozottságával és hivalkodástól mentes természetességével jelentősen hozzájárulva az impozáns épület elegáns megjelenéséhez.

A  középső peronon újra felállították az utazók védőszentjéről, Alexandriai Szent Katalinról elnevezett eredeti ivókút újragyártott másolatát, amely szintén az Észak-Spanyolországból származó homokkő anyagából készült.

A látványos megújult homokkő lábazatról, illetve az ivókútról készült képek megtekinthetőek az alábbi galériában.

A rekonstrukcióhoz használt homokkőről további információ elérhető honlapunkon:
- általános tudnivalók  >>
- felület típusok  >>
- egyéb érdekességek  >>

 

 

 

 

Vissza a bejegyzésekhez