ANRÖCHTEI MÉSZKŐ ÉS JURA MÉSZKŐ BURKOLATOK A FELÚJÍTOTT SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUMBAN

2018-11-26

2018 októberében több mint 3 éves felújítási munkálatok után újra megnyílt a budapesti Szépművészeti Múzeum. A felújítás során - többek között - megújultak régi kiállítóterek, 100 év után ismét eredeti pompájában látogatható a Román Csarnok, valamint új múzeum bisztró fogadja a látogatókat.

A felújítás során teljesen megújult mélyföldszinten és a csatlakozó kiállítóterekben látványos új kőburkolatok is beépítésre kerültek. A kiállítói termeket és a látogatókat kiszolgáló tereket összekötő átjárókat Mányi István építész által tervezett és kiválasztott szürkés-zöldeskék különleges anröchtei mészkő tömb ajtókeretek díszítik. A németországi Anröchte mellett található bányában kb. 120 tonna mennyiségű kőtömböt válogattak ki a projekthez. A 12 cm vastag kőlapok helyenként a 3 méteres magasságot is meghaladják, ezáltal igazán nagyvonalú, impozáns hatást keltve. Az anröchtei mészkő visszafogott, mégis egyedi karaktere jól illeszkedik a múzeum megújult tereinek letisztult stílusához.

A mélyföldszinten került kialakításra az új ruhatár és a megnövelt alapterületű múzeum kávézó és bisztró is. Ezekben a terekben a falburkolatot és a tömb ajtókereteket német jura-gelb mészkőből alakították ki. Az elegáns sárgás-bézses megjelenésű burkolat melegebb színvilágával alapvetően meghatározza a helyiségek hangulatát. A klasszikus megjelenésű jura-gelb mészkő csiszolt felülete jól harmonizál a modern berendezési tárgyakkal, ezáltal összhatásában különleges megjelenésű belső tereket hozva létre. A mélyföldszintről az ókori kiállítási termekhez vezető két új lépcsősor szintén jura-gelb mészkő burkolatot kapott a felújítás során. A németországi Solnhofen környéki mészkő bányából származó jura kőburkolatok beépített mennyisége meghaladja a 40 tonnát.

Az új anröchtei és jura burkolatokról készült képek az alábbi galériában találhatóak.

A kőtípusokról további információk: anröchtei, jura-gelb.

 

Vissza a bejegyzésekhez