ELKÉSZÜLT AZ EMERALD RESIDENCE A SZERVITA TÉREN

2021-04-19

Elkészült a budapesti Szervita téren az egykori telefonközpont helyén épült Emerald Residence szálloda és apartmanház. Az új épület az 1976-ban átadott Belvárosi Távbeszélő Központ helyén, a régi épület szerkezetének részleges megtartásával, de teljes külső-belső átalakításával jött létre.

Az épületnek helyet adó telek, melyen egykor a szervita szerzetesek rendháza állt, három oldalról szinte körbe öleli a szomszédos Szent Anna templomot, ezáltal komoly dilemma elé állítva a templom mellé emelt épület tervezőit. A 70-es években épült telefonközpontnál korának modern homlokzati megoldását használták és tömegével az épület szorosan ráépült a szomszédos Szent Anna templomra. A most átadott új épület tervezői a meglévő problémát egy letisztult vonalú, egyszerű formájú, kőburkolatú homlokzattal oldották meg. A két épület közötti passzázs Szervita tér felőli megnyitásával a templom és a szálloda tömegét is sikerült érzékelhetőbben elválasztani egymástól.

A homlokzat burkolata 3 ill. 4 cm vastag homokszórt és rovátkolt felületű jura mészkő burkolólapokból áll, melynek anyaga a németországi Solnhofen/Eichstätt környéki mészkőbányákból származik. 

A bézses árnyalatú mészkő finoman illeszkedik a templom világos vakolt homlokzatához, visszafogottan olvad bele a téren álló épületek számos építészeti stílust felvonultató eklektikus összképébe is, ugyanakkor elegáns megjelenést kölcsönöz a magas presztízsű szolgáltatást nyújtó új szállodának. Az épület és a templom között húzódó keskeny passzázsból feltekintve érzékelhető igazán az épület robosztus jellege, de a korábbi sötét átjáró is barátságosabbá és világosabbá vált a bézses árnyalatú jura mészkő burkolatnak köszönhetően.

Az épület homokzatához használt burkolólapok egy része német partnerünk, a Solnhofen Stone Group Gmbh üzemében készültek.

Az épületről szóló részletes kritika az Octogon magazin januári számában, illetve az alábbi linken olvasható:
https://www.octogon.hu/design/az-epulet-ami-korbefonja-a-belvarosi-szent-anna-templomot/

A Szervita tér aktuális építészeti átalakulásáról valamint a tér építészettörténetéről nyújt korabeli fotókkal illusztrált izgalmas áttekintést Zsuppán András cikke a Válasz Online-on:
https://www.valaszonline.hu/2021/02/18/budapest-belvaros-epiteszet-szervita-ter/

A jura mészkőről bővebb információk elérhetőek honlapunkon a Természetes kövek menüpont alatt valamint a Blog bejegyzések között is.

 

 

 

Vissza a bejegyzésekhez