HÓNAP KÖVE - 2018 MÁRCIUS: SOLNHOFENI MÉSZKŐ

2018-03-30

A solnhofeni mészkő évszázadok óta jól ismert burkolókőnek számít Közép-Európában és így Magyarországon is, ahol gyakran kelheimi kőként említik.  A Solnhofenben és környékén a rómaik már 2000 évvel ezelőtt is bányászták és használták építőkőként.  

Ökológiai szempontból az egyik legkedvezőbb természetes kő: kitermelése még ma is kézi erővel történik és az egész gyártási folyamat minimális energiafelhasználást igényel összehasonlítva más építőanyagokkal vagy akár természetes kövekkel.

Magas esztétikai minőséggel rendelkező anyag, amely jól illeszkedik minden építészeti stílushoz és korszakhoz, így akár a mai építészeti trendekhez is.

A Solnhofeni kő természetes bányanyers felülete különleges és egyedi jellegű, ezért alkalmazási lehetőségei rendkívül szélesek. A magyarországi műemlékeknél a XVIII. század óta gyakran használt selyemfényű felület pedig időtálló eleganciát kölcsönöz az épületek belső tereinek.

Mivel természetes anyag, ezért a kőlapok színben és szerkezetben változatosak. A vas-mangán kicsapódások hozzák létre a kőre jellemző egyedi mintázatokat, az úgynevezett dendriteket. A kőbányában a kitermelés során alaktalan mészkőlapokat fejtenek ki, melyekből a feldolgozás során különböző vastagságú és formájú burkolólapok készülnek.

A Solnhofeni mészkő teljesen sugárzásmentes, semmilyen kémiai kezelést nem igényel. Ez a legkeményebb és legtömörebb mészkő a Földön. Ennek köszönhetően vált világszerte elterjedt litográfiai nyomtatási eljárásoknál használt kőként a XIX-XX. században.

 

 

TECHNIKAI ADATOK:
Sűrűség: 2543 kg/m3 (EN 1936)
Nyomószilárdság: 157 Mpa (EN 1926)
Hajlítószilárdság: 21,2 Mpa (EN 12372)
Vízfelvétel: 1,63% (EN 13755)
Kopásállóság: 18,7 mm (EN 14157)
Csúszásállóság (természetes felület): R13
Csúszásállóság (C220 csiszolt felület): SRV száraz 54 / SRV nedves 10 (EN 12058)

 

 

Vissza a bejegyzésekhez