MEGÚJULT AZ EGYKORI FERENCES RENDHÁZ SZÉKESFEHÉRVÁRON

2020-05-25

 

Közel egy évig tartó felújítási munkálatok után megújult az egykori ferences rendház épülete Székesfehérváron. A XVIII. század első felében épült ferences templom és a hozzá északról csatlakozó rendház Szent István egykori fehérvári palotája feltételezett helyén épült, mely a hagyomány szerint Szent Imre születésének helye is volt.  Az épület kisebb megszakítással közel 200 évig a ferences szerzetesek tulajdonában állt, később diákotthonként is szolgált, jelenleg pedig az egyházmegyei múzeumnak ad helyet.

A Vemévszer Kft. által kivitelezett felújítás során a rendház földszinti folyosóin teljesen új padlóburkolat készült, amihez solnhofeni mészkő lapokat használtak. Szintén solnhofeni mészkő padlóburkolatot kapott a múzeum megújult fogadótere és a látogatók részére kialakított új kávézó is. A németországi üzemben készült 45x45, 45x50 ill. 50x50 cm-es finoman csiszolt felületű lapokból kialakított burkolat látványos és elegáns megjelenést nyújt a megújult tereknek.

Mivel a rendház folyosójához közvetlenül csatlakozó szomszédos Szent Imre templomban megmaradt az eredeti solnhofeni padlóburkolat, érdekes összehasonlítást tehet a természetes kőburkolatok iránt érdeklődő látogató: a folyosó egy részén egymás mellett látható az ugyanabból az anyagból készült mészkő burkolat új és a közel 300 éve koptatott felülete.

A tervek szerint az épület júniusban nyitja meg a kapuit a látogatók előtt.

Az egykori rendház új mészkő burkolata megtekinthető az alábbi galériában. A solnhofeni mészkő burkolatokról további információk találhatóak itt, valamint az elérhető felületekről itt.

 

 

 

 

 

Vissza a bejegyzésekhez