REKORDLÁTOGATOTTSÁG – MARMOMACC 2017

2017-10-12

2017-ben újabb rekordokat döntött a Marmomacc, a legnagyobb európai kő szakvásár Veronában. Több mint 1400 kiállító (kétharmaduk külföldről) és mintegy 68 ezer látogató 147 országból vett részt a nemzetközi természetes kő ipar egyik legnagyobb találkozóján.

Ahogy a korábbi években megszokhattuk, a szervezők egyre nagyobb hangsúly fektetnek a kő anyagok, az építészet és a design kapcsolatára, ezzel igazodva az aktuális trendekhez, melyek szerint egyre fontosabb a design és a természetes kövekkel harmonizáló környezet kialakítása a közösségi terekben és a lakókörnyezetben is. A természetes kőburkolat elsődleges funkciója mellett egyre inkább felértékelődik a reprezentációs hatása, természetessége és előnyős ökológiai jellemzője.

Ebbe a trendbe illeszkedik a szobrászati megoldások egyre szélesebb körű alkalmazása is, mintegy építészeti kiegészítésként és design elemként.

A vásár idén is bővelkedett technológiai újításokban és a fejlődés érzékeltetésében, egyrészt a kőmegmunkálás terén, valamint a szobrászati folyamatokban is, mint pl. az alkatrészgyártásból átvett legmodernebb CNC berendezések és 3D szkennerek munka közbeni bemutatásával.

Idén a vásár programjain kívül felkerestük a Trento környéki porfír bányákat, valamint néhány carrarai márványbányát is.  Míg a porfír - az észak-olasz városok jellegzetes térköve - elsősorban kültéri természetes kőburkolatként ismert, addig a carrarai márvány az egész világon az egyik legismertebb és legkeresetebb kőburkolat, mely az utóbbi évtizedekben újra reneszánszát éli. Továbbra is erőteljes az igény az ismert és az újonan piacra kerülő gránit fajtákra, de a klasszikus mészkő burkolatok (pl. solnhofeni és jura mészkő) is őrzik népszerűségüket.

A rendkívül színvonalas szakmai kiállítás kiállító- és látogatórekordjai bizonyítják, hogy a nemzetközi piac évek óta tartó erősődése folytatódik, a természetes kövek iránt egyre nagyobb az igény, melyet a széleskörű felhasználási módok és divatirányzatok is visszatükröznek.

Vissza a bejegyzésekhez