TERMÉSZETES KŐ TRENDEK - 2017

2017-01-10


Nemzetközi szinten várhatóan az idei évben is tovább tart a természetes kő piac élénkülése, mind az értékesítés árbevételét, mind az átlagos tonnánkénti árakat tekintve.

A piaci és vásárlói trendekben alapvetően az elmúlt 1-2 évben tapasztalt irányok erősödésére lehet számítani:

 

Természetes anyagok

Általános tendencia, hogy újra felértékelődnek a természetes építőanyagok, ezáltal a természetes kövek szerepe is meghatározó. Általános igény, hogy lakó-, munkahelyi-, vagy közösségi tereinkben nagyobb hangsúlyt kapjanak a természetes építészeti megoldások. A természetes kövek sokoldalú felhasználási lehetőségeiknek köszönhetően kiemelt helyet kaphatnak a jövő környezettudatos építészetében.

 

Környezettudatos választás

Az egyre környezettudatosabb világunkban alapvető elvárás, hogy az építészeti megoldásoknál és anyagoknál is érvényesüljenek az ökológia szempontok. Mivel a természetes kő burkolatok előállítása során a lehető legalacsonyabb a környezeti terhelés a többi építőanyaghoz képest, valamint az óriási mennyiségű ázsiai és dél-amerikai export mellett is érezhető törekvés, hogy lehetőség szerint helyi, regionális helyekről származó kőanyagokat használjanak fel, (pl. Európában európai bányákból származó kő anyagokat), így a természetes kő burkolatok képesek ennek az elvárásnak is megfelelni.

 

Rusztikus megjelenés

A kőburkolatoknál kültérben és beltérben is erősödő trend a csiszolt/fényezett felületek helyett a rusztikusabb, nyersebb felületek megjelenése, akár felületmegmunkálással vagy egyes kőtípusok esetében bányanyers felülettel történő alkalmazásával (pl. pala burkolólapok, porfír térburkolatok).

 

 

Márvány „renaissance” Olaszországból

Töretlen a márvány népszerűsége világszerte, különösen az olaszországi márványok, azok között is elsősorban a carrarai márvány gyakorol elképesztő hatást a piacra, melyet eredetileg a 2000-es évek elején az Egyesült Államokból indult kereslet generált, ám mára általánossá vált a nemzetközi építész tervezők körében is. Az olasz márvány felfutó keresletének másodlagos hatásaként megjelentek eddig kevésbé ismert és értékelt márványok is a piacon akár a tengerentúlról vagy Európából is.

 

 

Elegáns színvilág

Színek terén továbbra is meghatározó a fehér-szürke-fekete stílus, ezen túlmenően az extravagáns harsány színek (pl. onyxok) mellett erősödő hangsúlyt kapnak a halványabb, semlegesebb, pasztel árnyalatok is. Jellemző választás ebben az esetben a márvány mellett a mészkő és a homokkő is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissza a bejegyzésekhez